Fjällvandring till Sylarna och Helags

Fyra dygns topptur från Kläppen i Ljungdalen till Helags och Sylarna

Från början var den här tältturen planerad till sista veckan i juli, men hällregn och kuling härjade fritt i södra Jämtland, så vi tvekade. Jodå, vi tål regn och blåst. Men eftersom fokus var toppturer och en sån prognos inte rimmar vidare bra med topptur så chansade vi på att skjuta fram turen till sista veckan i augusti. Och chansningen gick hem.

Kläppen i Ljungdalen är en perfekt utgångspunkt för att gå in till Helags och Sylarna, Sveriges sydligaste högfjällsområde. Med andra ord en given startpunkt för Anders och min plan att topptura Jämtlands högsta berg Storsylen 1762 möh, dess lillasyster Lillsylen 1702 möh och Härjedalens högsta berg Helags 1797 möh.

Vi startade turen med en eftermiddagsvandring in till Helags. 13 lättvandrade och vackra kilometer med drygt 300 meter höjdskillnad. Inledningsvis genom tät fjällbjörkskog och efter halva sträckan ut över karga kalfjällsvidder med svaga vindar, klarblå himmel och 8-10 plusgrader. Tiden just mellan sommar och höst är fantastisk för en fjälltur med sitt breda spann från shorts i stekande sol mitt på dagen till dunjacka, mössa och vantar på kvällar och frostiga, krispiga morgnar.

Efter en natt vid Helags fjällstation fortsatte vi vidare mot Sylarnas fjällstation. Minst sagt vältrampade 21 kilometer. Njöt av de galet vackra omgivningarna; väderbitna vindskyddet vid Miesehketjahke, oräkneliga klarblå jokkar och småtjärnar och förstås Lapportens mindre kända lillebror, Ekorrdörren. Vi angjorde en soldränkt Sylarnas fjällstation via sadeln öster om Herrklumpen och spenderade eftermiddagen med att från absiden njuta av solen, annalkande mörka regnmoln och en sagolik vy ut över Sylarna-massivet. En förnimmelse av stundande alpina erövringar låg i luften.

Följande dag bjöd på växlande molnighet och svaga vindar. Vi passade på att ta en riktig heldag med ett par grymma toppturer till Stor- och Lillsylen och därefter rask vandring halvvägs tillbaka till Helags, strax förbi Miesehketjahkestugan. På trötta ben och väldigt nöjda med dagens värv slog vi under en allt mörkare himmel upp tälten i skydd från tilltagande vindar och just i tid till att stora regndroppar började trumma på tältduken. 

Frisk vind, växlande molnighet med lätt snöfall och toppen inbäddad i moln. En timme och femtio minuter senare stod vi 1797 meter över havet och såg 50 meter av vackra Härjedalen.

Nattens regn och vind höll i sig och följde på förmiddagen med oss till Helagsstationen. Till och från övergick regnet i snö, och runt omkring oss hade topparna under natten målats vita över 1200 meter. Väderomslaget kvällen innan var väntat men SMHI:s och YR:s profetior om eftermiddagens vindar och nederbörd skiljde sig åt och vi övervägde huruvida det fanns förutsättningar att senare på dagen låta Helags 1797 meter falla offer för vår topptursfrenesi. Vi beslutade oss för att göra ett försök och det visade sig att SMHI låg närmast sanningen denna gång. Frisk vind, växlande molnighet med lätt snöfall och toppen inbäddad i moln. En timme och femtio minuter senare stod vi 1797 meter över havet och såg 50 meter av vackra Härjedalen. 

Till natten klarnade vädret upp, vinden tilltog och temperaturen föll under nollan. Åt frukost i sovsäcken, skakade frosten från tältduken, packade ryggan sista gången för denna turen och vandrade över ett fruset kalfjäll i isande vindar under en klarblå himmel tillbaka ner till Kläppen. 

4 dygn, strax under 90km, en rejäl dos höjdmeter och tre kryssade toppar.

[ Mission accomplished ]

 • Kilometrarna: från Kläppen till Helags 12 km, från Helags till Sylarna 21km, topptur från Sylarnas fjällstation till Storsylen & Lillsylen 13km, topptur från Helags fjällstation till Helagstoppen 10km.
 • Till parkeringen i Kläppen, Ljungdalen, är det strax under 60 mil att köra från Stockholm. Man kan med andra ord utan problem starta från Stockholm på morgonen och vara i Helags på eftermiddagen, redo för en topptur dagen därpå! Gott om plats på parkeringen och man står en vecka för 200 kr mot kortbetalning. Vill man låta bilen stå är tåg till Östersund och buss till Ljungdalen ett alternativ.
 • Svenska Turistföreningens fjällstationer erbjuder mat och husrum. Om du vandrar med tält får du mot en serviceavgift nyttja dusch, toaletter, torkrum, bastu och ofta wi-fi. Alltid god mat och trevlig stämning. Denna turen avnjöt vi middag på Helags och Sylarna. Det finns förstås alltid tältplats, men glöm inte att förboka middag på respektive station. Stationerna hittar du på svenskaturistforeningen.se
 • National Geographic rankar Helags, Sveriges högsta berg söder om polcirkeln, som nummer tre bland World’s Best Summit Hikes. Rimligt om du frågar mig.

Klicka på någon av bilderna för ett bildspel.

All content is copyrighted by Göran Pehrson / Allt innehåll tillhör Göran Pehrson


Hiking Sylarna and Helags

A beautiful early fall summit hike to Sylarna and Helags

Spent five days hiking in Jämtland and Härjedalen, northern Sweden, close to the Norwegian border. Right between summer and fall, the conditions are beautiful and the weather is everything between shorts and down jacket. Green meadows and snow covered rock gardens. Maybe most important, no mosquitos.

We hiked 55 miles of beautiful mountain trails and reached three summits, all three higher than 5600 ft. Pretty high, by Swedish standards. The highest of the three, Helags 5892 ft, is rated third best summit hike in the world by National Geographic. Fair, if you ask me.

Click on any of the images above to view a slide show.

All content is copyrighted by Göran Pehrson

12 thoughts on “Fjällvandring till Sylarna och Helags

 1. It’s interesting to see the reindeer – with a white face! And the border – is that where the sings with crossing sticks on top are? That tells you you’re at the border? Your Mountain birch is interesting, too – it’s different from birch trees I’m used to. These grow in tough conditions so they are not so tall, right? You would guess by now that I’m happy to see the Bluebells. 🙂 It looks like it was a wonderful trip. You made it just in time with the weather! Thanks for taking us along. 🙂

  Liked by 1 person

  1. Yes, that raindeer did have an interesting coloring! From a distance it looked like it was wearing a face mask.

   The red crosses are winter trail markers. In wintertime the trail runs at the bottom of the valleys or even on lakes, where the terrain is flat and good for backcountry skiing. The summer trail often runs higher up since the winter trail usually gets really wet and swampy when it is not frozen. On the winter trail there are these red cross markers every forty yards, since the visibility can be really poor in a blizzard. And the cross is about 6 feet above ground, to not be buried in snow. Although, they do often still get buried.

   Yes, the mountain birch is indeed a lot smaller, between a bush and a tree. They grow right at the tree line so you’re right, the conditions prevent them from growing tall. Due to the packed snow cover a large part of the year, they often grow beautifully bent, twisted and crooked. I bet you could spend days there with your camera capturing the beautiful shapes!

   Thank you for reading!

   Liked by 1 person

   1. Thank YOU for your reply. That’s interesting about the summer and winter trails. And I’m familiar with seeing markers that appear tall in the summer but are barely visible or disappear in winter – that happens in the mountains here, too. What you said about the mountain birch reminds me of similar trees here that are covered in snow for months and emerge very crooked. Survivors! But these birch trees are really intriguing…yes, it would be fun to photograph them.
    Have a good week!

    Liked by 1 person

 2. What an adventure, Göran. Fantastic images- the reindeer looks like it’s wearing a mask. Guess I’m just seeing masks everywhere these days. 😷 Beautiful post, thanks.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s