Sandö fyr i solnedgång, Gryts skärgård

Gryts skärgård

Fyra dagar kajaktur i Gryts vackra skärgård

Gryts skärgård var ett opaddlat vatten för mig. Relativt sett beläget på hemmaplan och dessutom ett erkänt fint kajakvatten, så det var hög tid. Nu är det paddlat, dessutom med en sista natthamn som jag tror slog sig in på min tio i topp med knivskarp konkurrens.

Söder om Arkösunds och Sankt Annas skärgårdar ligger Gryts skärgård och utgör den sydligaste delen av Östergötaskärgården. En otroligt fin liten skärgård i vilken man når från sjösättning till ytterskär på mindre än en dags paddling. Galet vackert med klart vatten, välmående blåstångsskogar och snäckprydda sandbottnar mellan skären. Knappt ett spår av alger, men detta förstod jag delvis berodde på några dagars gynnsamma vindar och strömmar. Hur som helst upplevde jag alg-och bottensituationen bättre än längs andra ostkuststräckor. Variationen i skärgården är stor mellan de flacka, kala ytterskären och de inre öarnas skogskantade djupa vikar som ibland upplevdes som skogstjärnar.

Den enligt mig finaste paddlingen, längst ut vid de kala låga ytterskären, är fågelskyddad 1/4-31/7. Så om du planerar en tur i Gryts skärgård så överväg att förlägga den från första augusti för att få njuta av ytterbådarna Röskären och Lökskären m.fl.  Jag gjorde sista natthamn på Klubben, ett av skären i skyddsområde. 1500 kvadratmeter slätslipad urbergshäll med kvällssol, horisontvy till kvällsfikat och en mäktig granitvägg mot nordanvinden. Den tältplatsen kommer jag minnas ett tag framöver.

Missa inte att besöka Härdadsskär med Heidenstam-fyren på Stångskär. Ett annat trevligt strandhugg är Harstena med ett besök i byn och bageriet. Kanske en bit mat på restaurang Loftet?

Jag sjösatte i Fyruddens gästhamn. I norra änden av hamnen finns en betongramp med parkering alldeles intill där man står för en hundring per dygn. Gott om parkeringsplatser. På vägen hemåt tillbaka mot Fyrudden stannade jag till vid Ekön och Ostkusten Kajak som visade sig ägas och drivas av en gammal bekant. Ett trevligt återseende och en fin anläggning med tryck på uthyrningen! Ostkusten Kajak är ett utmärkt ställe att hyra och starta en kajaktur i Gryts Skärgård!

Läs mer om Gryts Skärgård på webbplatsen visitostergotland.se
Hyr eller köp kajaker och tillbehör hos ostkustenkajak.se
Info om Fyrudden

In English

Gryt archipelago

Four days sea kayaking in beautiful Gryt archipelago

Three hours south of Stockholm, in the south east corner of Östergötland county, you will find an idyllic archipelago named after its closest village, Gryt. It is well known for beautiful kayaking and is only three hours drive from my doorstep. Still, this was my first visit to the area. I’m really happy I finally made the visit.

The archipelago has four nature reserves with a beautiful and diverse flora and fauna. Around the most exposed islets at the outer rim are beautiful kayaking waters. Many of those islets are protected bird areas from early April to late July, but from August you can kayak around them and through the narrow passages between. Good chance of seal encounters.

If you visit the area and you didn’t bring your kayak, there’s a good rental shop at Ekön camp site. From there you can do beautiful kayak day or overnight trips. Or, if you’re not an avid kayaker like myself, you could take a boat trip from Fyrudden harbor to Harstena island and visit its quaint village for the day or perhaps rent a cabin for an overnight stay.

Read more about Gryt archipelago at visitostergotland.se
Read more about kayak rental at ostkustenkajak.se

All content is copyrighted by Göran Pehrson / Allt innehåll tillhör Göran Pehrson

Comments

4 responses to “Gryts skärgård”

 1. bluebrightly Avatar

  A beautiful post!! We have the same or very similar flowers to some of these. And seals, I see them around here too. I love your photo – that guy is watching you! They like to do that, don’t they? There is wonderful variety in your photography, as always, and I feel like I know that place. Thank you.

  Liked by 1 person

  1. Göran Pehrson Avatar

   Thank you!
   Yes, they sure are curious animals and they like to pop up their heads and observe the strange creatures lurking in kayaks on the surface!

   Liked by 1 person

 2. Sagittarius Viking Avatar

  Underbar blogg du har!

  Liked by 1 person

  1. Göran Pehrson Avatar

   Tack! Roligt att du gillar den.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: