Kajak och tält på Hummelskär

Huvudskär, Tärnskär och Bullerön

En tredagars paddling tur och retur Huvudskär från Björkvik

Området från Huvudskär upp till strax söder om Sandhamn hyser fantastiska paddelvatten. Ett pärlband av naturreservat som tycks tävla om titeln mest pittoreska skärgårdsmiljö. Möjligt att Långviksskär går segrande ur kampen, men det är hårfint.

Det här paddelparadiset, området öster om Ornö, Nämdö och Rumarö, nås smidigt i kajak från ett antal geografiskt bra placerade sjösättningsplatser. Jag har vid flera tillfällen sjösatt i Nynäshamn, Årsta Havsbad, Dalarö, Björnö och Stavsnäs. Här finns goda parkeringsmöjligheter och lägena bjuder en snabb entré till området. Den här turen startade från Björnö, naturreservatet längst ut på Ingarö. En stor fördel med Björnöreservatet är att det nås lätt med SL-buss från t.ex. Slussen. Hållplats Björnö Naturreservat, 40 minuters resa. Vid entrén till reservatet, 300 meter från busshållplatsen, ligger Kajakeriet som är en av Stockholms största kajakuthyrare. Ergo, möjlighet till kajaktur utan biltransport. Om man ändock kommer bilburen finns en stor parkering vid reservatentrén där bilen kan vänta medan du paddlar, för 50kr per dygn. Drygt 100 meter innan parkeringen på södra sidan av vägen finns en brygga för sjösättning.

Första stopp efter att ha korsat den ofta vältrafikerade Nämdöfjärden blev Bullerön i Bullerö naturreservat. Ön har en diger kulturhistoria. En kort promenad på ön tar dig till muséet Bruno Liljefors ateljé, Zarah Leanders strand, vackra ängsmarker och utkiksplatser. Till Bullerön tar man sig förstås med egen båt eller kajak, men också med båttaxi från Stavsnäs. Gör ett besök på Bullerön!

Tackade men avböjde kaffe, vilket jag ångrade ganska snart. Hade suttit galet fint med en kopp båtbryggt utanför Östra Svinskären.

Gynnsamma vind och vågförhållanden föreslog fortsatt paddling söderut längs de allra yttersta skären, ner till Tärnskär. I de här områdena är det sällan mycket fritidsbåttrafik, eller båttrafik över huvud taget. Märkligt, om jag hade båt skulle jag styra ut hit direkt. En och annan salt seglare stöter man på. Efter att ha paddlat på flack korsande kurs med en större segelbåt i kanske trekvart kom vi tillräckligt nära varandra för byta ett par ord. Jag fick farten 4 knop delgiven och erbjöds kaffe. Tackade men avböjde kaffe, vilket jag ångrade ganska snart. Hade suttit galet fint med en kopp båtbryggt utanför Östra Svinskären.

Tärnskär är en speciell plats. Väldigt exponerad för väder och vind. För att vara beläget längst ut i området så är det ett förhållandevis stort skär, 900 x 80 meter kanske. Ett träd, i form av en 2 meter hög rönn. Mitt på skäret, med inlopp från östra sidan, finns en skyddad liten lagun med låga hällar och sandstränder som smidigt angörs med kajak.

Från Tärnskär fortsatte turen sydväst längs ytterskären ner via Norsten till Huvudskär. Huvudskär är en skärgårdspärla som tarvar ett strandhugg och en promenad upp till fyren. Om vägen ut är blåsig erbjuder Huvudskär ett välkommet skydd. Och det finns en och annan fin tältplats bland ögruppens 200 öar.

Vägen tillbaka norrut passade jag på att snirkla inomskärs och njuta av Fjärdlång, Villinge, Biskopsö, Långviksskär och Bullerö naturreservat. Oändligt många vikar, flader, hällar, och kobbar. Här möter man en hel del fritidsbåtar. Som paddlare är man ju inte begränsad av djupet när man väljer natthamn, så de allra finaste ställena är oftast lediga.

Tyvärr är algblomningen omfattande. I vikar, sund och längs läsidor på kobbar och skär täcks större ytor helt av en grön matta. Men även ute på stora öppna ytor där inte vindar och strömmar samlat ihop och ökat koncentrationen är mängden gröna gryn i vattnet påtaglig.

Tre dygn och ca 160 km paddlade. Frestad att säga i gynnsamt väder, men faktum är att alla väder är gynnsamma i så här vacker miljö. Men, det är inte alla väder som tillåter paddling hela vägen längs ytterskären.

Läs mer om Huvudskär på skargardsstiftelsen.se
Läs mer om Bullerön
Läs mer om kajakuthyrningen Kajakeriet

In English

Huvudskär, Tärnskär and Bullerön

A three day sea kayaking trip from Björkvik to Huvudskär and back

Spent three fantastic days in the east south east Stockholm archipelago. An area with numerous idyllic nature reserves. Starting from Björkvik at Ingarö, my first stop was the Bullerö reserve. The island of Bullerön has an interesting cultural history and a museum in a hunting cabin and artist studio built by the Swedish painter Bruno Liljefors in 1909.

Leaving Bullerön, following the outer edge of the islets south, I reached the remote islet of Tärnskär. A shallow lagoon on the east side offers shelter from waves on windy days. A sandy beach and low granite slabs is a welcoming setting for sea kayakers.

Continuing south west from Tärnskär, I finally reached Huvudskär. A pilot, hunting, fishing and light house island since 700 years. Nowadays, there are no permanent residents on the island, just summer guests. The island and the surrounding 200 islets are a popular destination for recreational boaters.

On the way back north to Björkvik, I took the chance to explore some of the beautiful nature reserves of Fjärdlång, Villinge, Biskopsö and Långviksskär. Incredible idyllic areas with surprisingly few recreational boats visiting.

The Baltic Sea is suffering from extensive algae bloom. Parts of the trip I found myself paddling through a green porrige. I’m no expert on the subject, but I’ve spent 40+ years in the Stockholm archipelago and I can’t recall from my childhood summers algae blooms like we’ve had the last 10 years. The Baltic Sea is unfortunately in quite poor condition.

Three days and 100 miles paddled. Incredible weather conditions in an incredibly beautiful archipelago.

Read more about Huvudskär at the Archipelago Foundation website
Read more about Bullerön nature reserve
Read more about Kajakeriet kayak rental

Scroll up and click any of the images above to view a slide show!

All content is copyrighted by Göran Pehrson / Allt innehåll tillhör Göran Pehrson

Comments

4 responses to “Huvudskär, Tärnskär och Bullerön”

 1. bluebrightly Avatar

  So much beauty! The moon, the rocks, the tiny insects, the flowers, shells, museum….and I’m sorry to hear about what is happening to the Baltic Sea. We need to cool things down!

  Liked by 1 person

  1. Göran Pehrson Avatar

   Yes, quite an extraordinary area. And available for anyone for recreational purposes. Agree, we do need to cool things down a bit.

   Liked by 1 person

 2. Jane Lurie Avatar

  Gorgeous nature images, Göran. You have such an eye for patterns, colors and detail. I agree with Lynn, it’s sad when these algae blooms take over. Thanks for taking me on this beautiful trip. 🙂

  Liked by 1 person

  1. Göran Pehrson Avatar

   Thank you Jane for your kind words, I’m happy you enjoyed the images. As for the visual trip, the pleasure was all mine!

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: