Blå Jungfrun nationalpark, Stensliperiet

Blå Jungfrun

Ett förhäxande besök i Kalmarsunds mytomspunna nationalpark

Blå Jungfrun. Blåkulla. Är ett besök på ön värt risken? Att ta båten rakt ut i Kalmarsund till alla nordiska häxors kongresscenter med alla faror det innebär, bara för att få njuta av promenader genom bördig lövskog och över galet vackra, släta berghällar av röd granit? Att besöka den plats där häxsabbaten firas med Satan, bara för att låta sig förstummas av milsvid utsikt över Östersjön från öns topp, 86 meter över havet? Att trotsa Olaus Magnus avrådande skrifter?

Ja, det skulle visa sig vara det. Såg inte ett spår av vare sig Satan eller hans häxor. Däremot fanns spår av inlandsis i form av jättegrytor, en strand fylld av galet vackra sandstenar formade av havet och flera fornlämningar, bl.a. i form av en fantastisk stenlabyrint. Blå Jungfrun är en verkligt vacker plats väl värd ett besök. Högsta punkten, Stensliperiet, labyrinten Trojeborg, vandringsleden genom ädellövskogen och ravinerna. En enslig pärla mitt i Kalmarsund. Det är lätt att förstå att ön gett upphov till myter.

Kom ihåg: att gå stenlabyrinten bringar tur, att stjäla sten från Stensliperiet bringar otur. Jag tror inte på skrock, men jag skulle inte rekommendera någon att chansa i detta fallet. Oskarshamn kommun får regelbundet stenar skickade till sig för återlämning till Stensliperiet. Avsändare är svårt olycksdrabbade besökare som inte kunde motstå frestelsen att ta en vacker sten med sig hem. Det är numera olagligt att ta med en sten, en åtgärd för att skydda besökare från att dra olycka över sig.

Om man inte har egen båt kan man ta sig till Blå Jungfrun med Solkustturer från Oskarshamn eller Byxelkrok. Överfarten tar ca 1,5 timme. Finns inga förnödenheter på ön utöver utedass, så matsäck anbefalles. Skor och kläder för varierad upptäcksvandring. Kalmarsund bjuder ofta på krabb sjö, så om du inte är begåvad med sjöben, ta en plats på ute på akterdäck!

Läs mer om Blå Jungfrun på webbplatsen sverigesnationalparker.se
Boka överfarten på solkustturer.se

In English

Blå Jungfrun

A visit to the bewitched Blue Virgin island

A remote island to where the witches once a year fly backwards on their brooms, to meet with Satan. An island notorious among old day’s sailors for its difficult landings with numerous shipwrecks as proof. A good summer excursion for families? Well yes, it turned out to be indeed a very nice boat day trip into the Kalmar sound.

The island of Blå Jungfrun is a beautiful national park. We didn’t see any evidence of witchcraft, nor any other of the mythical stories of the island. We did however get to see evidence of the inland ice’s movements 10 000 years ago. We also got the chance to enjoy the beautiful view the Baltic Sea from the islands highest point, 280 ft above the sea. Green weathered forests are covering parts of the island through which the 2 mile hiking trail winds around the island. The trail also leads the islands visitors over some of the many flat and smooth shaped red granite rocks. On one of the granite slabs there is an ancient monument, a maze. No one knows really how old the maze is or why it was first built. It is believed to be from late 17th century. On the west side there’s a beautiful beach with patterned sand stone pebbles, shaped by the ocean.

Remember: walking the maze brings good fortune, while stealing rocks from the sand stone beach will bring bad luck. Each year, many rocks are anonymously sent by mail back to the county of Oskarshamn on the mainland by thievish visitors claiming to be haunted by bad luck. I believe bringing rocks from the beach is now made illegal, in order to protect unwary visitors.

Read more about the Blå Jungfrun national park at sverigesnationalparker.se
Book your boat trip to Blå Jungfrun at solkustturer.se

Scroll up and click on any of the images for a slide show!

All content is copyrighted by Göran Pehrson. Allt innehåll tillhör Göran Pehrson

Comments

2 responses to “Blå Jungfrun”

 1. bluebrightly Avatar

  Goran, I am always happy to see a post from you. Your photos are inspiring – they are always from wonderful places and they are made with such care and skill. I have always loved this type of granite – those soft curves, wonderful! The smooth round stones and pebbles and the way they pile up is delicious. 🙂 And the maze, what in interesting place to build it, on that mound. Beautiful light too! Thank you.

  Liked by 1 person

  1. Göran Pehrson Avatar

   Thank you so much for your kind words! I’m happy you liked the post.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: