Solnedgång över kajak och tält i Kallskärs skärgård, Stockholms skärgård

Havskajak till Skarvs skärgård

Från Östra Lagnö via Kallskär, Ängskär, In-Fredel, Ut-Fredel och Lygna till Skarvs skärgård och tillbaka

Längs Stockholmskusten finns några strategiska startpunkter för kajakturer varifrån man når riktigt fina paddelvatten i Stockholms skärgård. Östra Lagnö längst ut på Norra Ljusterös spets är en sådan startpunkt. NÖ delen av Östra Lagnö är naturreservat och erbjuder lättillgänglig sjösättning och avgiftsfri parkering vid Bystaviken. Skyltningen i reservatet välkomnar paddlare, vilket förstås känns extra trevligt!

Från Ö Lagnö når man som sagt många fina paddelområden. För skyddade korta 10-20km dagsturer finns Själbottna, Hallonstenarna, Husarö och Finnhamn. Via lite mer öppna vatten nås Svartlöga över dagen, drygt 25km t.o.r. Över en helg når man t.ex. ner till Gällnö-området och Möja, även om det för de vattnen förstås också finns andra bra startpunkter.

Men, det är inte i första hand de turerna som gör Östra Lagnö till en grym startpunkt för luttrade kajakpaddlare. Det är Rödlöga, Norrpada, Röder, Svenska Björn, Stenarna, Skarv, Gillöga, Nassa, Björkskär och Svenska Högarna. Och dessa, är en rad riktigt fina kajakturer.

Den här turen planerade jag att nå Skarvs skärgård över helgen. Det makalösa högtrycket med stabila, vindsvaga förhållanden gjorde att det hade varit närmast straffbart att låta bli. Sjösättning fredag eftermiddag och en galet fin kvällspaddling över Svartlöga- och Rödkobbsfjärden till Kallskärs skärgård. Svaga 4-6 m/s från N skulle visa sig vara det mesta i vindväg helgen hade att bjuda på. Efter en riktigt varm natt i Kallskär stävade jag öster ut mot Ut-fredel och därefter vidare mot Lygna för att vid lunchtid nå Söderskäret i Skarvs skärgård. 2-3 m/s och osannolikt varmt i luften och ytvattnet. Efter ett kort stopp vände jag, i mojnande vind, inåt tillbaka mot Kallkär via Lygna, Ut-Fredel, In-Fredel och Ängskär. Kavlugna fjärdar och tryckande värme skapade en drömlik atmosfär där horisonten ibland suddades ut. På Österkobb i Kallskär avslutade jag värdigt en grym dag i en otroligt vacker och unik miljö som jag bara delade med en handfull seglare och en annan ensam paddlare, tyvärr inte på morsnings-avstånd. Söndagens paddling tillbaka in till Östra Lagnö bjöd på friska 0-2 m/s ökande till 2-4 m/s som piskade mig skoningslöst från syd när jag klev iland på Östra Lagnö i 32 landkrabbiga grader celsius strax efter lunch. 103 kilometer loggade och en tvådygns-tur i vad som bara kan beskrivas som ren och skär Stockholms skärgård-propaganda.

Tyvärr har den historiskt soliga och lugna försommaren lett till en rekordtidig algblomning. Jag paddlade konstant genom grynigt vatten och ansamlingar låg i strimmor över stora områden. I vikar och längs vindsidor på kobbar och skär börjar redan en grön gröt samlas.

Läs mer om Själbottna och Östra Lagnö naturreservat
Läs mer om algblomning på Wikipedia

Klicka på någon av bilderna för ett bildspel.

All content is copyrighted by Göran Pehrson / Allt innehåll tillhör Göran Pehrson

Comments

5 svar till ”Havskajak till Skarvs skärgård”

 1. bluebrightly profilbild

  Wow, stunningly beautiful – I like the mix of distant views with extraordinary light, and detailed closeups of plants, lichens and rocks.

  Gillad av 1 person

  1. Göran Pehrson profilbild

   Thank you! I’m happy you liked the images! We are experiencing way higher summer temperatures than normal in Sweden. And we haven’t seen much rain for weeks, or actually months by now. Quite troubling in many ways for many people, at the same time allowing for beautiful days in the outdoors. Days that should be made use of, while performing daily rain dances!

   Gilla

   1. bluebrightly profilbild

    I have read about the high temperatures and dry weather in the area – Gt. Britain too. And today, another story about Japan. Yes, at least maybe this gets more people outside, and I hope all your rain dances are successful – if not, at least you get some exercise and have fun. 🙂

    Gillad av 1 person

 2. annicaaktiv profilbild

  Underbart vackra och klara bilder och vilken trevlig kajak resa! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Göran Pehrson profilbild

   Tack! Ja det var verkligen ett par riktigt fina dagar.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: