Kajakpaddlare på Svartlögafjärden i Stockholms skärgård

Kajak till Röder

En Stockholms skärgårds-tur till vackra Röder via Svartlöga och Rödlöga

Fredag kväll, Östra Langnö. Superprognos lördag-måndag. Osannolik pepp. Kajaken packad och klar för sjösättning. “Wow, jag har rätt mycket plats över i min kajak.” En kort stunds tystnad. “Jaha, jag har ingen mat med mig”.

Med start på Östra Lagnö längst ut på Ljusterö kan man göra en riktigt fin kajaktur ut till ett av Stockholms skärgårds många fina ytterskärsområden. Över Svartlögafjärden till Svartlöga, vidare till Rödlöga och ut till Röder. Eller Norrskärgården som den också kallas.  70-90 km beroende på väder vind och vägval. 2 till 3 dagar om man håller fokus, 3 till hurmångadagarsomhelst om man låter sig begeistras av miljön och njuta av varje vik, kobbe och grund.

Det är inte tillåtet att passera Rödlöga utan att göra ett besök i Stockholms skärgårds östligaste handelsbod, Rödlögaboden.”

Det är inte tillåtet att passera Rödlöga utan att göra ett besök i Stockholms skärgårds östligaste handelsbod, Rödlögaboden. Där finns bl.a. en fantastisk charkdisk som erbjuder lyxiga färska komplement till ett torftigt havskajakskafferi. Eller som i mitt fall, en komplett 3,5-dygnsmeny eftersom jag lämnade all min turmat i fyra tight packade, väl förberedda kolli hemma i kylen.

Att angöra Röder från väst när kvällssolen öser varmt ljus över de röda klipporna är mäktigt. Fältspat i berggrunden är det träiga vetenskapliga svaret, men vackert är det. Prognosen lovade ordentligt tilltagande vind under natten, vridande mot nordost, så vi gjorde natthamn på Storöns sydspets.

Surfade ner mot Ängskärs skärgård från Röder tidig morgon i hård nordostvind. Röder rakt i ryggen höll inledningsvis bort den värsta sjön, men ganska snart hade vi sjö så vi med endast rodertag enkelt tog oss de 10 km till Ängskär.

Okristligt tidig revelj på Ängskär och ett motvinds-långpass utan motstycke tillbaka till Östra Lagnö. Kort rast för frukost på Rödlöga. Sista kilometrarna gick vi helt på Red Bull.

Jag har nog aldrig upplevt en dålig kajaktur.

All content is copyrighted by Göran Pehrson / Allt innehåll tillhör Göran Pehrson

Comments

2 responses to “Kajak till Röder”

 1. bluebrightly Avatar

  Beautiful photos! I love the smooth rocks, and the tern (tarna) at the end – wow, a great shot. They are such graceful birds.

  Liked by 1 person

  1. Göran Pehrson Avatar

   Thank you! Indeed they are!

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: